Prøvetagning fra livmoderhulen (vabrasio)

Formål

Formålet med undersøgelsen er at tage en prøve af slimhinden i livmoderhulen for at afgøre, om der er forandringer i slimhinden, som kan give en forklaring på blødningsproblemet.

Hvem skal undersøges

Kvinder, som oplever, at blødningerne ændrer sig, bør undersøges. Menstruationerne kan enten blive meget langvarige, kraftige og uregelmæssige, eller der kan komme blødning imellem menstruationerne. Det er sjældent, at en kvinde, der ikke er gået i overgangsalderen, fejler noget alvorligt.

Kvinder, som begynder at bløde efter overgangsalderen, bør hurtigt undersøges.

Sådan foregår undersøgelsen

Et lille kateter føres op igennem livmoderhalsen til livmoderhulen og lidt slimhinde suges ud fra livmoderen. Undersøgelsen opleves oftest ubehagelig og den kan være ledsaget af en kortvarig menstruationslignende smerte.

 

Efter undersøgelsen

Du kan bløde lidt i op til en uge efter prøvetagningen og du kan have en let murrende smerte i underlivet det første døgn, som du kan lindre med håndkøbsmedicin.

Forebyg infektion

Så længe du bløder, bør du undgå karbad, hav-og søbad, samleje og brug af tampon for at forebygge infektion.

Risikoen for komplikationer efter en udsugning er meget lille. Hvis du får smerter, kraftig blødning, ildelugtende udflåd eller feber, skal du kontakte klinikken eller en vagtlæge.

Prøvesvar

Du vil få svar på prøven efter ca. 12 uger på mail eller på anden måde, hvilket vi aftaler. Hvis der er noget alvorligt, vil du blive indkaldt til prøvesvar i klinikken.