Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende hudsygdom, som hyppigst opstår hos midaldrende eller ældre kvinder, men den kan opstå i alle aldre.

Årsag til sygdommen

Årsagen er ukendt, men man mener, der er tale om en autoimmun sygdom. Det vil sige, at man danner antistoffer mod sit eget væv.

Symptomer

De mest almindelige symptomer er kløe, svie og ømhed samt smerter ved samleje. Der kan komme rifter i huden, vævet kan skrumpe, og skedeindgangen kan blive snæver.

Lokalisation

Huden bliver hvidlig, fortykket og hård, eller den bliver hvid, tynd og sårbar. Der kan komme blålige pletter i huden som følge af småblødning. Forandringerne ved kønsdelene optræder symmetrisk og kan forekomme over clitoris, de små og store skamlæber, over mellemkødet og omkring endetarmsåbningen.

Diagnosen

Dine symptomer og de typiske forandringer i huden giver ofte mistanke om sygdommen. For at stille diagnosen med sikkerhed tages en lille hudbiopsi, som sendes til mikroskopi.

Der anlægges lokalbedøvelse og herefter tages en lille biopsi. Du vil bløde lidt efter prøvetagning og du anbefales at anvende et hygiejnebind og skylle området et par gange om dagen, så længe du bløder.

Der er en meget lille risiko for sårinfektion. Du bør kontakte klinikken, hvis der kommer varme, rødme og hævelse omkring såret.

Behandling

Der er ingen kur som helt helbreder sygdommen, men generne kan holdes nede og næsten forsvinde.

Området behandles med en salve med stærk binyrebarkhormon, Dermovat. I de første 4 uger smøres med salven én gang dagligt, i de følgende 4 uger smøres én gang hver 2. dag. Herefter smøres to gange ugentligt i 4 uger og dernæst smøres efter behov eller én gang om ugen. Som regel er en ærtstor mængde salve nok til hver påsmøring.

Hvis huden bliver for tynd, kan behandlingen ændres til Protopic.

Du kan dagligt smøre med en fedtcreme eller olie for at smidiggøre huden, f.eks. Locobase, babyolie uden parfume eller Warming Basiscreme. 

Hvis du har passeret overgangsalderen, anbefales du behandling med østrogenstikpiller for at styrke slimhinderne.

Kontrol

Sygdommen kan i sjældne tilfælde udvikle sig til hudkræft (ca. 2-6% af tilfældene). Du anbefales derfor at gå til kontrol hos din egen læge én gang om året og du bør henvende dig til lægen, hvis du får et sår, der ikke heler op.

Lichen sclerosus kan være forbundet med andre autoimmune sygdomme, og det anbefales derfor at stofskiftet bliver kontrolleret.