Spontan abort

Helt op imod 1/3 af alle graviditeter ender med en spontan abort inden for de første 12 uger af graviditeten. I mange tilfælde skyldes dette, at der er fejl i udviklingen af fosteret således, at fosteret ikke er levedygtigt.

Graviditeten kan blive udstødt ved, at kvinden begynder at bløde og i disse tilfælde er det ofte unødvendigt med yderligere behandling. I andre tilfælde bløder kvinden ikke og så kan blødningen sættes i gang med medicin. 

Medicinsk behandling

Den første dag skal du tage en tablet Mifegyne, som er et hormon, der stopper graviditeten. Find indlægssedlen her.

Nogle kvinder får blødning, smerter eller kvalme de første døgn efter indtagelsen af Mifegyne. Hvis du kaster op inden for en time efter indtagelsen, skal du kontakte klinikken. Smerterne er milde og kan lindres med smertestillende håndkøbsmedicin. Du kan passe dine sædvanlige aktiviteter.

Hjemme hos dig selv skal du om morgenen oplægge fire tabletter Cytotec så højt i skeden, som du kan og du skal herefter blive liggende en time i sengen, så tabletterne får mulighed for at virke. Når du har ligget en time, må du gerne stå op og bevæge dig, da det kan få aborten til at forløbe hurtigere.

Find indlægssedlen på Cytotec her.

Samtidig med, at du oplægger Cyteotec, skal du tage to tabletter Paracetamol og én tablet Ibumetin 400 mg. For at undgå kvalme anbefales det, at du spiser morgenmad forinden.

Cytotoc får livmoderen til at trække sig sammen og sætter dermed gang i aborten. De fleste begynder at bløde efter 3-4 timer. Nogle får kvalme og opkastning.

Blødningen kan være kraftigere end en normal menstruation og der kan komme blodige klumper. Blødningen kan være kraftig en uge, men herefter aftager den og ophører helt i løbet af tre uger.

Det er vigtigt, at du har en voksen person hjemme hos dig, indtil du har aborteret. Denne person skal kunne hjælpe dig, hvis der skulle opstå problemer under aborten.

Effekt

80% aborterer efter en uge med denne behandling. Halvdelen aborterer i løbet af det første døgn.

Kontrol efter aborten

Du skal komme til kontrol syv dage efter aborten, hvor du bliver ultralydsscannet for at se, om alt væv fra graviditeten er kommet ud. Hvis der fortsat er graviditetsvæv i livmoderen, kan den medicinske behandling gentages, eller du kan få foretaget en kirurgisk udskrabning.

Forholdsregler efter aborten

Du skal være sygemeldt på abortdagen og du kan have behov for at tage den med ro de næste dage.

Du kan være psykisk ude af balance i en periode og have behov for at tale om din situation. Det er derfor godt at tale med en god ven, din familie eller din egen læge.

For at forebygge infektion bør du,  så længe du bløder, undgå karbad, svømmehal, sø/havvand, samleje og at bruge tampon.

Du kan forvente at få menstruation 4-6 uger efter aborten. Du kan blive gravid inden din næste menstruation, hvilket du må være opmærksom på, hvis du ikke ønsker at blive gravid igen med det samme.

Du må forsøge at blive gravid, når du ønsker det. Du har ikke større risiko for at abortere end andre kvinder ved en fremtidig graviditet.