Barnløshed

Undersøgelser:

Inden vi begynder behandling for barnløshed, er det vigtigt, at vi kender årsagen til barnløsheden.

 

1. Vi skal vide noget om jeres generelle helbredstilstand, livsstilsforhold (rygning, alkoholforbrug, overvægt mm) og eventuelle tidligere eller aktuelle sygdomme. Begge parter skal have taget bloprøve mhp HIV og leverbetændelse og kvinden undersøges for immunitet for røde hunde. Hvis kvinden ikke er immun overfor røde hunde, skal hun vaccineres før behandling kan påbegyndes.

 

2. Vi skal undersøge, om kvinden får ægløsning. Dette kan gøres ved, der at tages en blodprøve 8 og 4 dage før forventet menstruation.

 

3. Passagen igennem æggelederne og livmoderhulen undersøges ved en undersøgelse betegnet HSU.

 

4. Mandens sæd undersøges ved en sædanalyse.

 

 

 

 

 

Behandling:

1. Hvis der ikke er ægløsning eller hvis blødningsintervallet er længere end 35 dage vil behandlingen bestå i at stimulere kvindens eget hormonsystem således, at hun får ægløsning.

 

2. Hvis der ikke er passage igennem æggelederne, vil kvinden blive tilbudt henvisning til en kikkertoperation, hvor man vil søge at korrigere forholdene således, at passagen genskabes.

 

Kvinden kan også tilbydes henvisning til ægtransplantationsbehandling (IVF) på en offentlig fertilitetsklinik, såfremt parret ikke har et fælles barn. Hvis parret har et fælles barn, kan de vælge at betale for behandling på en privat klinik.

 

3. Hvis sædkvaliteten er let eller moderat nedsat, kan vi tilbyde inseminationsbehandling her i klinikken med mandens sæd.

 

4. Hvis sædkvaliteten er stærkt nedsat, vil behandlingen være IVF evt. med mikroinsemination med mandens sæd eller behandling med donorsæd.

 

5. Hvis der ikke er nogen påviselig forklaring på barnløsheden, tilbydes insemination (også hvis man har fælles barn i forvejen), og der tilbydes normalt tre behandlinger. Behandlingsresultater: Ved hver behandling er der 15 % chance for graviditet.